Як відучити дитину від соски?
1 Июня 2017

Як відучити дитину від соски?

Ще з самого народження в немовлят формується перший рефлекс - смоктання. Уже через декілька хвилин, після появи на світ дитинка починає робити перші смоктальні рухи. Рахується великим порушенням, якщо цього не відбувається. Але зараз не про це. Крім маминого молочка, майже всі дітки смокчуть пустушку, такий собі «замінник мами». Це допомагає діткам засинати самостійно, адже рефлекс смоктання заспокоює дитину. Період смоктання пустушки буває затягується до 1.5 року, а то і довше. Педіатри всіх країн радять використовувати її не довше, до досягненням дитиною 6 місяців. Саме після цього віку починають різатися зубки і активно формується прикус. Таким чином, під впливом активного смоктання, нижня щелепа постійно рухається назад, а це в майбутньому провокує неправильний прикус.

Постає питання «Як же відлучити дитину від пустушки?».

На допомогу нам приходять мами, бабусі та подруги. «Потрібно намазати перцем», «Ні, краще гірчицею»… і так далі. Одна знайома розповідала таку історію :«Прийшов час відлучити дитину від соски. За порадою мами, намастила соску гірчицею, дала дитині – і спостерігаю. Син облизав пустушку, трішки покривився. І дива не сталося. Соска смакувала і надалі. Все пробуєш- і нічого не допомагає.»

Дитина від різкого відлучення стає нервовою та неспокійною. Не спить вночі. Отже потрібно, щоб цей процес пройшов плавно та безболісно. У віці пів року дитинка потерпає від болю, який завдає процес прорізування зубчиків, і тут соска стає «паличкою-виручалочкою»- заспокоює і допомагає почухати ясна. В цій ситуації слід давати соску тільки під час денного та нічного сну. В період, коли дитина не спить, потрібно заховати пустушку подалі, щоб зайвий раз не нервувати.

Коли дитинка трішки старша - можна погратися в гру. Взяти соску і надрізати її і сказати «А давай ми віддамо трішки пустушки для маленьких мишенят», потім через два-три дні відрізати для пташенят і так далі. Це буде розвивати в дітей таку хорошу рису, як вміння ділитися та допоможе відмовитися від шкідливої звички. Буває так, що дитина погризла пустушку і вона вже не придатна для використання. В цьому випадку потрібно запропонувати нову іграшку взамін на соску. Думаю дитина буде не проти. Тим часом, допоки дехто грається - викинути надокучливу пустушку.

Існує безліч методів в цій нелегкій справі, в кожної матусі є свої власні, перевірені мамами чи бабусями. Нехай Вам все вдається безболісно та легко!